Badanie kalprotektyny w kale jest istotne w rozpoznaniu stanów zapalnych jelit oraz przewodu pokarmowego. Kalprotektyna to składnik cytoplazmy neutrofili, które uczestniczą w procesach zapalnych. Kalprotektyna wiąże się z wapniem i przy tym chroni się przed strawieniem przez własne enzymy oraz wiąże się z cynkiem, inaktywując enzymy bakterii. W przypadku stanów zapalnych jelit można zaobserwować rozszczelnienie bariery jelitowej, a także przenikanie leukocytów wydzielających kalprotektynę z krążenia, skukuje to wzrostem jej stężenia w kale. Wykonanie badania poziomu kalprotektyny w kale zalecane jest podczas ostrych stanów zapalnych, po usunięciu polipów i monitorowania chorych na CU i CD. Wzrost stężenia kalprotektyny w kale jest skutkiem nowotworów jelita grubego, chorób nowotworowych niezwiązanych z przewodem pokarmowym, aktywnych chorób reumatycznych, ostrych zapaleń trzustki, nieswoistych chorób zapalnych jelit (IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna (CD), marskości wątroby oraz zapalenia płuc. Natomiast spadek stężenia kalprotektyny w kale jest skutkiem leczenia hormonami nadnerczy.