Badanie stężenia kwasu foliowego jest istotne w celach rozpoznania przyczyn i leczenia anemii oraz diagnozy jego niedoboru. Podczas niedoboru witaminy B12 występuje prawidłowe lub podniesione stężenie kwasu foliowego, a w czerwonych krwinkach jego stężenie jest także za niskie. Kwas foliowy oraz witamina B12 są niezbędne dla procesu wytwarzania i różnicowania się elementów morfologicznych krwi. Pomiar kwasu foliowego należy wykonywać zarówno bazując na osoczu, jak i na krwinkach czerwonych, ponieważ stężenie kwasu foliowego jest zależne od diety i sam jego poziom w osoczu nie jest miarodajny. Wykonanie badania stężenia kwasu foliowego jest wskazane podczas zwiększonego ryzyka wystąpienia niedoboru (m.in. łuszczyca, alkoholizm, przewlekłe choroby wątroby, ciąża, choroby nowotworowe). Kwas foliowy jest wrażliwy na temperaturę, dlatego gotowanie powoduje jego utratę. Podczas braków odpowiedniej ilości kwasu foliowego w jedzeniu najpierw obserwujemy obniżenie jego stężenia w osoczu, a następnie w krwinkach czerwonych. Dobrym źródłem kwasu foliowego są warzywa o ciemnozielonych liściach, sok pomarańczowy, szpinak, wątroba oraz rośliny strączkowe. Funkcją kwasu foliowego jest m.in. przemiana homocysteiny do metioniny i s-adenozylometioniny, wytwarzanie białek i lipidów błon komórkowych oraz udział w syntezie składników DNA i RNA. Obniżone stężenie kwasu foliowego jest skutkiem niewystarczającej podaży w diecie, alkoholizmem, zwiększonym zapotrzebowaniem (podczas ciąży), zburzeń składu bakterii jelitowych, ograniczonego wchłaniania jelitowego, przyjmowania niektórych leków.