Niedobory żelaza są wskazaniem do oceny stężenia ferrytyny w surowicy. Ferrytyna magazynuje żelazo w organizmu, więc przez jej stężenie w surowicy rozpoznaje się zapasy żelaza w ustroju. Ferrytyna jest białkiem ostrej fazy, przez co wzrasta w stanach zapalnych, infekcjach, zaburzeniach funkcji wątroby oraz w przypadku nowotworów. Magazynujących żelazo ferrytyna chroni organizm przed jego toksycznymi właściwościami. Obniżony poziom ferrytyny jest skutkiem niedokrwistości. Podwyższony poziom ferrytyny wskazuje na uszkodzenia wątroby, nieefektywną erytropoezę, przedawkowanie żelaza lub hemochromatozie. Badanie wykazujące stężenie ferrytyny jest istotne podczas wyrównywania poziomu żelaza w organizmie, w różnicowaniu anemii, rozpoznawaniu niedoboru lub nadmiaru żelaza, w wykrywaniu zaniku rezerw żelaza oraz u chorych dializowanych. Podwyższone stężenie ferrytyny wskazuje na przedawkowanie żelaza, hemochromatozę, ostre stany zapalne, marskość wątroby lub ciąże. Natomiast obniżone stężenie ferrytyny wskazuje na niedobór żelaza, hemoglobinurię, hemosyderozę płucną, ciążę oraz zaburzenia wchłaniania.