Badania zawarte w pakiecie oferują sprawdzenie genetycznych predyspozycji do nietolerancji pokarmowych na wybrane składniki diety. Celiakia, poważna choroba mająca genetyczne […]
Badania zawarte w pakiecie oferują sprawdzenie genetycznych predyspozycji do nietolerancji pokarmowych na wybrane składniki diety. Celiakia, poważna choroba mająca genetyczne podłoże, to choroba autoimmunologiczna, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu trwającą przez cale życie od momentu aktywacji. Objawy celiakii mogą dotyczyć całego organizmu. Gluten, działając toksycznie na organizm chorego, powoduje reakcję immunologiczną, która jest skierowana przeciwko własnym tkankom organizmu. Taka reakcja prowadzi do stanu zapalnego i uszkodzenia błony śluzowej w jelicie cienkim, czego konsekwencją może być niedobór substancji odżywczych, niedokrwistość, zanikowy nieżyt żołądka, niepłodność, problemy z utrzymaniem ciąży czy nawet choroby nowotworowe. Badanie HLA DQ2/DQ8 oceni genetyczne predyspozycje to rozwoju tej choroby. Wyniki badania mają wartości predykcyjnie ujemne, a przy negatywnym wyniku można wykluczyć celiakie z 99%prawdopodobieństwem. Nietolerancja laktozy typu dorosłego jest wynikiem niedoboru enzymu laktazy, który prowadzi do rozkładu laktozy na cukry proste, czyli glukozę i galaktozę. Objawami nietolerancji laktozy są m.in. nudności, wzdęcia czy biegunka występująca w czasie od 20min do 2 godzin od spożycia tego cukru. Badanie mutacji C-13910T w genie kodującym laktozę (LCT) umożliwi zidentyfikowanie genetycznego podłoża nietolerancji, która jest związana ze spadkiem aktywności enzymu laktazy. Fruktozemia wrodzona, czyli wrodzona nietolerancja fruktozy, to choroba dziedziczna, uwarunkowana genetycznie. Objawy pojawiają się po wprowadzeniu do diety produkty zawierające sacharozę, czyli glukozy i fruktozy. Jest chorobą metaboliczną, spowodowaną niedoborem lub brakiem enzymu odpowiedzialnego za rozkład fruktozy, sacharozy i sorbitolu. Mutacje A150P i A175D w genie aldolazy B (ALDOB) odpowiadają za uwarunkowaną genetycznie nietolerancję powyższych. Nietolerancja fruktozy pozostaje niewykryta przez długi czas, ze względu na niechęć i unikanie przez dzieci spożycia owoców. Powoduje to opóźnienie pojawienia się objawów klinicznych. Badania, które oferuje pakiet wykonywane są z jednej próbki krwi, którą poddaje się analizie genetycznej. Wyniki pozwolą na doprecyzowanie postępowania dietetycznego, a także mogą wspomóc zidentyfikowanie genetycznego uwarunkowania wskazanych objawów nietolerancji.